Nieuws

Angst een slechte raadgever?

Angst……een slechte raadgever?

 

Als psychosociaal therapeut hoor ik bij verschillende mensen dat ze last hebben van onzekerheid en angst. Vooral nu in deze tijd speelt angst rond het Corona virus een grote rol onder de bevolking.

Ook ik heb met verbazing gekeken naar wat er in de wereld om me heen gebeurt. Het voelt net alsof ik in een slechte film ben beland. Alle grond onder je voeten lijkt weg te vallen en daar waar je dacht dat je controle over had blijkt toch niet zo te zijn.

 

Angst is in sommige gevallen een goede raadgever, vooral als ons leven zo in gevaar is zodat we moeten vluchten. Angst kan ons ook belemmeren om te leven naar onze waarden; waar wil je vandaag de dag voor staan? Wat wil jij doen met de tijd die je hier door brengt?

 

Wat we vaak doen is de angst wegstoppen, maar angst vertelt ons juist ook wat belangrijk voor ons is. Angst wegstoppen kost veel energie. Vaak heeft angst te maken met wat onze geest tegen ons zegt. We hebben dagelijks zoveel gedachten, dat we er niet eens meer bewust van zijn. Vaak is het toegeven dat we bang zijn al een mooi begin. Dan kunnen we rustig eens stil staan bij wat onze geest tegen ons zegt en welke gevoelens ons dat geeft. In deze tijd zou een angst gedachte kunnen zijn: “Door dit virus krijgen we een hele economische crisis en gaat het helemaal fout.”Het zou misschien best wel kunnen gebeuren, maar is deze gedachte helpend? Als ik er aandacht aan besteed wat zijn dan de gevolgen daarvan in mijn leven? Het zou kunnen dat je constant het nieuws leest, artikelen leest, onderzoeken volgt en dat je geest er helemaal mee vol loopt. Kun je dan nog leven naar je waarden? Kun je dan nog genieten van de kleine dingen in je leven?

 

Jij kunt kiezen aan welke gedachte jij aandacht geeft. Welke gedachten zijn helpend in deze onzekere tijd? Door in het hier en nu te leven en stil te staan bij wat er nu op dit moment is zul je merken dat je ook bewuster kunt kiezen aan welke gedachte je gehoor wilt geven en naar welke waarden je wilt leven.

 

Het is net alsof je op een bootje vaart op een woeste zee, de golven beuken op je bootje in en het water komt met golven naar binnen. Jij probeert steeds het water uit je bootje te hozen, daarbij is je focus op de woeste golven. Wat je ook kunt doen, is kijken naar de vuurtoren; koers houden en bewust bepalen welke richting jij wilt gaan.

 

Hoe ga jij je dag invullen nu je misschien wel thuis moet werken met alle kinderen thuis? Welke gedachten geef jij aandacht? Hoe kun jij je leven in het hier en nu betekenisvol maken naar jou waarden?

 

Vind je het lastig en heb je hulp nodig? Schroom niet, maar neem gerust contact op. Een kennismakingsgesprek is gratis. In deze tijd doe ik ook telefonische consulten.

Voor meer info: www.teplaktherapie.nl.

Terug