Nieuws

Als ouders uit elkaar gaan...

Als ouders uit elkaar gaan.....

Ik heb het de afgelopen jaren verschillende keren van dichtbij mee gemaakt. Het zal je maar gebeuren: je ouders vertellen op een dag dat ze uit elkaar gaan.

Wat een verdriet, angst, boosheid, schaamte en verwarring komt er dan op je af als kind! En wat kun je je ook zo alleen voelen in deze heftige gebeurtenis. Aan wie kun je als kind nog je gevoelens, onzekerheden en angsten vertellen? Papa en mama zijn immers al zo verdrietig en misschien zijn ze ook nog wel boos op elkaar? Hoe kun je dan hen ook nog belasten met je eigen verdriet en gevoelens van boosheid? Misschien worden papa of mama nog wel bozer op elkaar als je vertelt dat je boos bent op ze...

Als ouders uit elkaar gaan verandert alles in je leven, niks is meer gewoon. De dagindeling wordt anders, je bent niet meer altijd bij elkaar in één huis. Je viert niets meer samen en je hele huis verandert. De spullen van papa of mama gaan weg en er komen andere spullen voor in de plaats. Je moet misschien in twee huizen wonen en weer wennen aan nieuwe kinderen in je nieuwe buurt. Je hele leven van voor de scheiding is er niet meer en komt ook niet meer terug. 

Dan zit je dus als kind in een rouwproces; je verliest zo veel! Als kind mag je groeien en mag je je ontwikkelen, maar nu komen er nog heel veel taken voor jou als kind bij.

Je eerste taak is onder ogen zien dat je ouders niet meer bij elkaar komen en dat doet pijn. Je tweede taak is dat je in ziet wat deze scheiding voor jou en je hele gezin betekent en wat de gevolgen zijn. En dan als derde taak is het soms ook nodig om al dit verdriet en als je zorgen over alles even te parkeren en toch nog te kunnen spelen met je vrienden en vriendinnen, je hobby's te kunnen doen en al die andere dingen die zo belangrijk zijn. Wat een moeilijke taak wanneer alles zo veranderd is. Je vierde taak is dat je tijd en ruimte krijgt om je verdriet, over alles wat je verloren hebt, te delen en te uiten. Vervolgens is je vijfde taak om te leren leven met het feit dat je ouders gescheiden zijn. Je vecht er niet meer tegen, maar het is zoals het is. Als zesde taak moet je ook nog leren omgaan met het leven in twee gezinnen, met andere regels en gewoonten. En als laatste taak zal je moeten wennen aan dit nieuwe leven en zal je weer in staat moeten zijn om je eigen leventje op te pakken. 

Dit zijn nogal wat extra taken die er voor een kind bij komen; wanneer je ouders uit elkaar gaan. Het maakt het voor kinderen extra lastig wanneer ouders nog steeds aan het kind laten merken dat ze boos op de andere ouder zijn. Je ziet dan vaak dat de ouder negatief over de andere ouder spreekt waar het kind bij is. Het kind voelt dan niet meer de vrijheid om zijn of haar gevoelens te uiten, wat er voor zorgt dat het kind zich terugtrekt of probleemgedrag gaat vertonen. Een kind wil graag in staat zijn om loyaal naar beide ouders te kunnen zijn, wanneer dit niet lukt is dit heel moeilijk voor het kind.

De ouders zelf maken ook een rouwproces door en hebben heel wat taken te doen om hun leven met de kinderen weer op de rit te krijgen. Kinderen voelen hun ouders bijzonder goed aan en willen het liefst voor hun ouders zorgen. Als ouder is het belangrijk om ondanks al het verdriet en alle verwarrende gevoelens die er spelen je kind te blijven zien en horen. Als je kind ziet dat je verdrietig bent, zeg dan maar dat je verdrietig bent, maar dat je heel goed voor jezelf kan zorgen. Sommige kinderen zijn zo gevoelig en willen voor hun ouders zorgen, wat ten koste gaat van hun eigen proces. Het geven en ontvangen is dan niet meer in balans. 

Wat komt er voor het hele gezin veel bij kijken als ouders uit elkaar gaan. Het is voor elk lid van het gezin belangrijk om tijd te nemen om te voelen en om gehoord te worden in dit moeilijke proces. Erkenning voor jou als ouder, als kind, zelfs als familielid is helend en helpt jou om al het verdriet in te kunnen passen in je leven van alle dag.

Herkenbaar? Heb je behoefte aan hulp? Neem gerust contact op.

 

Sinds de uitbraak van het COVID-19 werk in mijn praktijk volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarbij houden we 1,5 meter afstand en wordt na elke sessie de therapie kamer schoongemaakt. In mijn praktijk hoef je geen deurknoppen en deuren aan te raken. Als je verkouden, koorts hebt en ziek bent, plannen we een telefonische sessie of via beeldbellen. 

 

Terug
verdriet kind.jpg