Nieuws

Wanneer je lichaam spreekt.

Ons lichaam heeft ons heel wat te vertellen en onze houding vertelt ook wat aan de omgeving!

In hoeverre pik jij de signalen op van je lichaam? En luister je daar ook naar? Hoe zit het met jouw lichaamstaal?

 

Veel mensen zitten veel in hun hoofd en missen de verbinding met het lichaam, dit merk je doordat je je lichaamssignalen niet op merkt of er niks mee doet. Ons lichaam heeft ons heel veel te vertellen. Wanneer je met aandacht naar je lichaam luistert door waar te nemen wat je voelt en wat je houding is kom je veel over jezelf te weten. Je merkt misschien dat je veel spanning ervaart in je schouders of een hele hoge ademhaling hebt. Misschien loop je altijd wat met gebogen of juist opgetrokken schouders of zit je meestal wat onderuit en niet recht op. Dit doen we niet bewust, maar dit is aangeleerd en dit heeft ons wat te vertellen.

 

De ervaringen die je vroeger op deed over jezelf in het gezin, door reacties van onze omgeving, worden in het lichaam onbewust opgeslagen. Je kunt dit terug zien in: bewegingen, houdingen, gebaren, klemtoon, intonatie en gezichtsuitdrukkingen. Dit komt allemaal door ons procedurele geheugen( vergelijk maar met hoe je hebt auto leren rijden; dat doe je nu automatisch).

 

Sommige onbewust vastgezette patronen in ons lichaam zijn nu niet meer handig. Als je vroeger veel bent afgewezen dan kan het zo zijn dat je lichaam zich onbewust kleiner is gaan maken, door een iets gebogen houding aan te nemen. Je moest misschien thuis goed op je hoede zijn en bent daardoor oppervlakkig gaan ademhalen om zo alert mogelijk te kunnen zijn. Je kunt ook gewend zijn om je adem een tijdje in te houden om je emoties te bedwingen.

 

Angst en onzekerheid kan ons soms zo gevangen zetten, dat we ons niet meer vrij voelen. We kunnen dan soms honderd x tegen onszelf zeggen; ”Ik hoef niet bang te zijn”, maar we voelen ons nog steeds onrustig, misselijk, zenuwachtig. Op dat moment is ons lichaam een prachtig hulpmiddel. Door op de juiste manier te gaan ademen en een andere houding aan te nemen, kunnen we invloed uit oefenen op onze onrust en onze manier van denken veranderen.

 

Daarom werk ik in mijn praktijk ook veel met het lichaam. Het heeft ons heel veel te vertellen, maar kan ons ook ondersteunen om rustiger en zelfverzekerder te worden.

 

Nieuwsgierig? Wil je eens weten hoe dit bij jou werkt? Heb je behoefte aan iemand die je begeleidt met iets waar jij misschien angstig of onzeker over bent? Neem gerust contact op! Mijn gesprekken worden (deels) vergoed door de zorgverzekeraar en ik heb nog geen wachtlijst!

 

Bezoek ook eens mijn website: www.teplaktherapie.nl

Terug