Voor wie

Psychosociale therapie Te Plak richt zich op kinderen en jong volwassenen en is behulpzaam bij:

Kindertherapie

Als psychosociaal therapeut bied ik ook therapie aan kinderen. Dit doe ik graag in samenwerking met jou/jullie als ouder(s) verzorger(s). Het doel van kindertherapie is het herstellen van de relatie tussen jou/ jullie en je kind. Ik heb me extra verdiept in problemen rond scheiding en hechting en kan vanuit mijn kennis en ervaring een bron van ondersteuning zijn. Ik werk vooral spelenderwijs met de jonge kinderen en met wat oudere kinderen ga ik vooral in gesprek en ondersteun dit met vormen als: tekenen, verhalen vertellen, knutselen, schilderen en beeldend neerzetten van materiaal in een zandbak. Het kind zet zijn of haar belevingswereld neer in spel en ik ga samen met het kind kijken naar die belevingswereld. Door mijn feedback, erkenning en therapeutische interventies zal het kind soms anders leren kijken naar zijn of haar belevingswereld. Dit helpt het kind om op een helpende manier te kijken naar zijn of haar belevingswereld en er op een goede manier vorm aan te geven. Vaak zie je de problemen van het kind afnemen en groeit het zelfvertrouwen.  

De sessies verlopen volgens een vaste volgorde:

  • Intake met de ouders
  • 3 sessies met het kind
  • Advies gesprek met de ouders
  • 5 sessies met het kind
  • Evaluatie gesprek met de ouders.

Heb je vragen hierover en zoek je hulp, neem gerust contact op!

familie.jpg

Trauma

Een ingrijpende gebeurtenis zo plotseling in je leven kan veel gevoelens oproepen als; angst, verdriet, boosheid, schuld, schaamte, prikkelgevoeligheid, gevoelloosheid en onzekerheid.

Op dit moment kunnen ook heftige gebeurtenissen vanuit de kindertijd getriggerd worden. Dit merk je vaak door een heftige reactie op een gebeurtenis, ervaring of een persoon in het heden. Gepest zijn, afgewezen zijn, je niet gehoord en gezien voelen, angstige ervaringen, scheiding van je ouders, mishandeling, misbruik, verwaarlozing of een geliefd iemand verliezen in je jeugd, zijn ervaringen die een grote impact op je kunnen hebben in het leven van nu. 

In mijn praktijk wil ik ruimte bieden om je verhaal te vertellen en aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en ook luisteren naar wat je lichaam te zeggen heeft. Zo kunnen we samen wat orde brengen in al deze gevoelens en gedachten rondom de ingrijpende gebeurtenis en ontdekken wat nodig is om door te gaan in het leven. De nieuwste inzichten rondom trauma zijn dat we niet steeds terug hoeven naar de nare ervaring, maar leren leven met de gevolgen van het trauma. Een heftige ervaring is om diverse redenen niet in woorden uit te leggen, fysiek en emotioneel herinneren we juist wel heel veel. Mijn behandeling bestaat dan ook uit het herkennen van je symptomen en reacties die ontstaan zijn door het trauma. Ook geef ik handvaten hoe je met deze symptomen om kan gaan. 

verdriet kind.jpg

Stress en hooggevoeligheid

Een te hoge draaglast zorgt voor stress. De ademhaling zit vaak bovenin en je lichaam is net een gespannen veer, alles staat op scherp. Je kunt er even niks meer bij hebben. Je raakt sneller geïrriteerd en het lukt je niet meer om te genieten in het leven. Wanneer je deze signalen, soms bewust of onbewust negeert kan het zo zijn dat je uitgeblust raakt. Misschien zijn er patronen in je leven ontstaan, waarin je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven, of ze aan te voelen.  Bij Te Plak wil ik graag een tijdje met je meelopen om aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en je eigen lichaam; wat ook veel te vertellen heeft. Samen kunnen we dan kijken wat jou helpt om je grenzen te bewaken en welke acties jij kunt ondernemen om minder overprikkeld te raken.

overprikkeld-kind.png