Voor wie

Psychosociale therapie Te Plak richt zich op volwassenen en kinderen en is behulpzaam bij:

Stress- en burnout klachten

Een te hoge draaglast zorgt voor stress. De ademhaling zit vaak bovenin en je lichaam is net een gespannen veer, alles staat op scherp. Je kunt er even niks meer bij hebben. Misschien zijn er patronen in je leven ontstaan, waarin je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven. Misschien voel je je grenzen wel niet eens goed. Zo kan het zomaar ontstaan dat je over je grens heen gaat en de stress oploopt. Als dit wat te lang duurt, kan dit zelfs een burn-out tot gevolg hebben. Bij Te Plak wil ik graag een tijdje met je meelopen om aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en je eigen lichaam; wat ook veel te vertellen heeft. Samen kunnen we dan kijken wat jou helpt om je grenzen te bewaken.

stress.jpg

Kindertherapie

Als psychosociaal therapeut bied ik ook therapie aan kinderen. Dit doe ik graag in samenwerking met jou/jullie als ouder(s) verzorger(s). Het doel van kindertherapie is het herstellen van de relatie tussen jou/ jullie en je kind. Ik heb me extra verdiept in problemen rond scheiding en hechting en kan vanuit mijn kennis en ervaring een bron van ondersteuning zijn. Ik werk vooral spelenderwijs met de jonge kinderen en met wat oudere kinderen ga ik vooral in gesprek en ondersteun dit met vormen als: tekenen, verhalen vertellen, knutselen, schilderen en beeldend neerzetten van materiaal in een zandbak. Het kind zet zijn of haar belevingswereld neer in spel en ik ga samen met het kind kijken naar die belevingswereld. Door mijn feedback, erkenning en therapeutische interventies zal het kind soms anders leren kijken naar zijn of haar belevingswereld. Dit helpt het kind om op een helpende manier te kijken naar zijn of haar belevingswereld en er op een goede manier vorm aan te geven. Vaak zie je de problemen van het kind afnemen en groeit het zelfvertrouwen.  

De sessies verlopen volgens een vaste volgorde:

Intake met de ouders

3 sessies met het kind

Advies gesprek met de ouders

5 sessies met het kind

Evaluatie gesprek met de ouders.

 

Heb je vragen hierover en zoek je hulp, neem gerust contact op!

familie.jpg

Moeite met ingrijpende gebeurtenissen

Een ingrijpende gebeurtenis kan veel gevoelens oproepen als; angst, verdriet, boosheid, schuld, schaamte, prikkelgevoeligheid, gevoelloosheid en onzekerheid. In mijn praktijk wil ik ruimte bieden om je verhaal te vertellen en aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en ook luisteren naar wat je lichaam te zeggen heeft. Zo kunnen we samen wat orde brengen in al deze gevoelens en gedachten rondom de ingrijpende gebeurtenis en ontdekken wat nodig is om door te gaan in het leven.

Ik heb me als therapeut extra verdiept in het werken met lichte trauma’s rondom hechting. Je kunt dan denken aan boodschappen en ervaringen die je als kind gekregen en ondergaan hebt in je relatie met je directe ouder(s) of verzorger(s) en andere mensen in je omgeving. Je bent bijvoorbeeld afgewezen als kind, meerdere malen gepest, voelde je niet begrepen, voelde je vaak schuldig en noem maar op. Deze ervaringen als kind hebben invloed op de manier hoe je naar jezelf en anderen kijkt. Je leert als kind al snel hoe je het beste kunt overleven en dat worden meestal patronen in je volwassen leven. Deze patronen kunnen je soms hinderen in het leven van nu. 

Als je als kind of volwassene een scheiding hebt meegemaakt, heeft dit ook alles te maken met hechting; daar waar eens een diepe band was, is nu een breuk ontstaan. Bij een scheiding komen allerlei gevoelens naar boven en om het leven weer op te pakken is het nodig om stil te staan bij deze gevoelens en ze de ruimte te geven. Hoe ga je met dit verlies om? Hoe ben je in staat om je opnieuw aan iemand te hechten?

Als je als kind een scheiding hebt meegemaakt krijgt het veilige fundament scheuren en dat kan zorgen voor verdriet, onveiligheid, angst en behoefte naar controle. Om te overleven hanteren we verschillende strategieën, die ons juist niet altijd helpen om evenwichtige relaties op te bouwen in onze omgeving. In het leven als volwassene kun je daar nu nog last van hebben. In de sessies maak ik naast gesprekstherapie ook gebruik van lichaamsgerichte interventies. Daarmee gaat het vooral om je houding en ademhaling. Het gaat niet om aanraken.

 

verdriet kind.jpg